Oedeemtherapie

Oedeem is een overmatige ophoping van vocht in het weefsel tussen de cellen van het lichaam. Oedeem ontstaat door een verstoord evenwicht in aan- en afvoer van vocht. Dit uit zich in een gevoel van spanning of stuwing van de huid, een zwaar gevoel en toename van het lichaamdeel.
Oedeem kan ontstaan na een ongeval, een operatie, na bestraling of het kan aangeboren zijn.

Wat is oedeemtherapie?

Oedeemtherapie is vooral gericht op het beperken en voorkomen van de toename van het oedeem, om de bewegingsmogelijkheden van arm of been te vergroten of in ieder geval te behouden. De therapie bestaat uit:

  • Voorlichting
  • Manuele lymfdrainage
    Dit is een milde, grootvlakkige, vloeiende en ritmisch uitgevoerde massagemethode ter ondersteuning van de werking van het lymfesysteem. Het vocht wordt verplaatst naar de lichaamsdelen waar de vochtafvoer wel normaal functioneert.
  • Oefentherapie
    Ter ondersteuning van de drainage, mobiliteitsverbetering en verhoging van de belastbaarheid en spierversterking van het door oedeem getroffen lichaamsdeel.
  • Lymftaping
    Hierbij wordt gebruik gemaakt van een specifieke tape, die de huid iets optilt waardoor de onderhuidse circulatie verbetert en de afvoer van lymfvocht beter verloopt.
  • Compressietherapie
    Om de afname zo snel mogelijk te realiseren, zal er in de meeste gevallen gebandageerd worden. Als het overschot aan vocht weg is, zal een therapeutische kous worden aangemeten om het effect te behouden.
Voor wie?

U gaat naar de oedeemfysiotherapeut wanneer u:

  • nadat lymfeklieren verwijderd zijn door een operatie of beschadigd zijn door bestraling/chemokuur (secundair lymfoedeem)
  • aangeboren aanlegstoornis van uw lymfsysteem heeft (primair oedeem)
  • oedeem heeft als gevolg van trombose, operatie of slecht functionerende bloedvaten (lymfo-veneus oedeem)
  • oedeem heeft na een ongeval (traumatisch oedeem)
Wat is een oedeemfysiotherapeut?

Een oedeemfysiotherapeut is een fysiotherapeut, die na de opleiding fysiotherapie, een speciaal opleiding voor oedeemfysiotherapeut heeft gevolgd.

Verwijzing en vergoedingen

Voor oedeemtherapie heeft u een verwijzing van uw huisarts of specialist nodig.

Wilt u weten wat u vergoed krijgt voor oedeemtherapie? In 2012 heeft de overheid bepaald dat u de eerste 20 behandelingen van oedeemtherapie zelf moet betalen als u geen aanvullende verzekering heeft. Met een aanvullende verzekering kunt u deze 20 behandelingen wel (grotendeels) vergoed krijgen.